çetin ticaret

Kaymakam Taş, Eğitimde 3 Adım Modelini Değerlendirdi

Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, ilçede hayata geçirilen ve önemli bir aşamaya gelen Eğitimde 3 Adım Modeli’ni değerlendirdi.

1806
Kaymakam Taş, Eğitimde 3 Adım Modelini Değerlendirdi

Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, ilçede hayata geçirilen ve önemli bir aşamaya gelen Eğitimde 3 Adım Modeli’ni değerlendirdi. Bu modelle köylerdeki öğrencilerden ilçe merkezine kadar tüm öğrencilerin taramadan geçerek gerçek yeteneklerinin ortaya çıkartıldığını belirten Kaymakam Taş, “İlçemizin akademik başarı ve yetenek konusunda potansiyeli yüksek. Akademik başarı açısından iyi bir idareci, öğretmen ve veli profiline sahibiz.” dedi.
 
İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ''Projem Türkiye'' yarışmasında ödül almaya hak kazanan ''Eğitimde Üç Adım Modeli'' bu yıl Bayramiç İlçesi’nde de hayata geçirildi. Proje Koordinatörleri Ekibi oluşturuldu. Koordinatörler ekibinde genel koordinatör olarak; İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Etik,  koordinatörler olarak Şube Müdürü İbrahim Ceylan, Şube Müdürü Savaş Muratoğlu, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Celalettin Öztürk, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü V. Serdar Akar ve Cumhuriyet Ortaokul Rehber Öğretmeni Gamze Balcı çalışmaları yürütüyor.
 
Akademik başarı hedefi ve yetenek avcılığının kol kola ilerlediği proje, yetenek tespiti konusu araştırmalar sonucunda oluşturulan özgün bir çalışmaya dayanıyor. Bu kapsamda tüm öğrencilere test uygulanıyor, ayrıca öğretmenler ile veliler örüşleri değerlendiriliyor. Okullarda okul idarecilerinden oluşan komisyonlar tüm bu verileri toplayarak öğrencilerin yetenekli oldukları alanları değerlendiriyor. Uygulanan bu süreç yalnızca yetenek konusundaki isabetliliği arttırmıyor aynı zamanda tüm taraflar belki de ilk defa öğrencilerin hangi alanda yetenekli diyerek bakmış oluyor.
 
Bu modelle her öğrencinin kendini ispatlaması için şans da tanınmış oluyor. İlçede önemli bir aşamaya gelen bu modelin arkasında da Kaymakam Alper Taş geliyor. Bu projenin hayata geçmesi ve ardından bugünlere gelmesi için yoğun çalışma yaptı. Kaymakam Taş, bu projenin tüm detaylarını Bayramiç Havadis Gazetesi’ne değerlendirdi.
 
1-Bayramiç’te eğitimde yeni bir dönem başlatıldı. Eğitimde 3 Adım Modeli adı verilen bu sistem ile ilgili hızlı bir çalışma yapılıyor. Bu eğitim modeli hakkında biraz bilgi verir misiniz.
 
- Eğitim bizim için en önemli alan. Bugün okullarında eğitim alan çocuklarımız yarının büyükleri olacak ve ülkemizi daha ileri taşıma vazifesini onlar üstlenecekler. Bu nedenle akademik, zihinsel ve sosyal anlamda en iyi seviyelere gelmeleri son derece önemli. Bu nedenle "Eğitimde Üç Adım Modeli" kapsamında uygulanacak projeler ile bir taraftan öğrencilerimizin eğitim hayatlarını geliştirmeyi ve eğitimin tüm tarafları arasındaki koordinasyonu güçlendirmeyi, bunların yanında tüm öğrencilerimizi yeteneklerine uygun alanlarda kendilerini geliştirmeleri için desteklemeyi hedefliyoruz. Bu amaçla;         
Sayın Valimizin destekleriyle, ilçemizde "Eğitimde 3 Adım Modeli"ni uygulamaya başladık.
 
"Eğitimde 3 Adım Modeli" içerik olarak; ''Çocuklarımız İçin Hep Birlikte'' ,'' Günde Bir Saat Tekrar ile Sen de Yapabilirsin'' ve ''Bir Yetenek Aranıyor'' isimli üç projeden oluşuyor. Her bir projenin uygulamasını takip etmek amacı ile birer koordinatör belirlendi. 3 Adım Modelinin ilk projesi ile eğitim hayatının tüm aktörlerinin eğitim sürecinde aktif olmalarının sağlanması ve aralarındaki koordinasyonun güçlendirilmesi, ikinci proje ile öğrencilerimizin kaliteli bir eğitim alarak ve ardından günde bir saat günlük tekrar yapma alışkanlığını kazanmaları ve bir meslek idealine sahip olmaları, üçüncü proje ile ise öğrencilerimizin kalan zamanlarında sosyal faaliyetlere yönelmeleri ve yetenekli oldukları alanlarda kendilerini geliştirmeleri amaçlıyoruz. Ayrıca çeşitli alanlarda ilçemizdeki en yetenekli öğrenciler belirlenerek özel yetenek grupları oluşturuldu. Bu kapsamda belirlenen öğrencilerimizin ; "Spor, Resim, Müzik, Edebiyat, Tiyatro, Bilim ve Teknoloji Özel Yetenek Grupları" kurslarında eğitim almaları sağlanıyor. İlerleyen süreçte özel yetenekli öğrenclerimizin halkımızın da davet edileceği gösteriler yapmalarını planlıyoruz. Böylece ilçemizde bir kültür sanat ortamının geliştirilmesini de amaçlıyoruz. Uzun vadede yetenekli tüm öğrencilerimizin bilimsel, kültürel ve sanatsal anlamda gelişmiş bireyler olmalarını ayrıca özel yetenekli öğrencilerimizin yeteneklerini geliştirerek ileride ülkemizi gururlandıracak değerler olarak ortaya çıkmalarını hedefliyoruz.
 
2- Projenin başlamasının üzerinde önemli bir zaman geçti. Şimdiye kadar neler yapıldı. Tüm okullar dolayısı ile öğrenciler bu proje çerçevesinde değerlendirildi mi?
 
- Birbirini destekleyen üç projeden oluşan Eğitimde Üç Adım Modeli'ni proje koordinatörlerimizin koordinasyonunda tüm okullarımızda aynı anda uygulamaya başladık. İlçemizde hızlı bir şekilde uygulamasına başladık. Öncelikle eğitimin tarafları olan okul idarecilerimiz, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimizin proje hakkında bilgi sahibi olmaları sağlandı. Taraflar arası koordinasyonu ve akademik başarıyı arttırmayı hedefleyen ilk iki proje kapsamında veli çay günleri, günlük tekrar sözleşmeleri, meslek ideali belirleme çalışmalar gibi birçok faliyet okullarımızda etkin bir şekil uygulanmaya başladı. Diğer taraftan genel ve özel yetenek taramalarını tüm okullarımızda tamamladık. Ayrıca bilim, edebiyat, müzik, tiyatro, resim ve spor alanlarında kurslarımızı açtık. Bu kurslarda çalışmalar başarı ile devam ediyor.
 
3- Türkiye’de yetenek keşfi ile ilgili şimdiye kadar önemli bir eksiklik vardı. Hangi öğrencinin hangi alanda başarılı olduğu belli olmuyordu. Bir çok yetenekli de hiç kendini gösterme imkanı bulamıyordu. Bu proje ile tüm öğrenciler mi taranıyor. Kısacası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Yetenek Avcılığı’na çıktı diyebilirmiyiz.
 
- Ülkemizde yetenek konusunda daha önce de önemli araştırmalar ve önemli çalışmalar da ortaya konulmuş. Eğitimde 3 Adım Modelinin getirdiği farklılık ise yetenek konusunun yerel düzeyde ve yerel aktörler üzerinden yürütülmesi. Bu şekilde yetenekli öğrencilerimizin tespit edilmesi ve yetiştirilmeleri konusunda eğitimin farklı sektörlerinde bulunan çok sayıda kişi sürece dahil ediliyor. Böylece en ücra bir köyde bulunan öğrencilerimizin dahi bilim, edebiyat, müzik, tiyatro, resim ve spor alanlarında yeteneklerinin tespit edilmesi ve bu alanlarda eğitim almalarının sağlanması çok düşük bir maliyet ile sağlanabiliyor. Yani çalışmanın yerelde uygulanan pratik bir sisteme dayanması sahada somut sonuçlar elde edilmesi bakımından çok etkili oluyor. Bu kapsamda elde edilen başarılı sonuçlar ile İçişleri Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen "Projem Türkiye" yarışmasında ülkemiz genelinde uygulanan en başarılı 1.100 proje içinden ilk 50 projeye seçilmiş ve sosyal ve kültürel alanda ödül almaya hak kazanmıştır. Bu açıdan farklı koşullara sahip birçok ilçede uygulanarak test edilmiş ve işlevsel bir yaklaşım ortaya koymuş olan Eğitimde Üç Adım Modelinin ülkemiz açısından uygulanabilir örnek bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz.
 
Projeleri bir bütün olarak değerlendirdiğimiz zaman akademik başarı hedefi ve yetenek avcılığı kol kola ilerliyor diyebiliriz. Bu ise öğrencilerimizin gelecek kaygısını taşıyan velilerimizin de desteklerini almamızı sağlıyor.
 
4. Öğrencilerin bu projeye bakış açısı nasıl. Bu proje çerçevesinde öğrenciler kendileri mi yetenekli oldukları alanları seçiyor, yoksa hocaları mı buna karar veriyor. Tercih konusu nasıl ele alınıyor.
 
- Uygulanan projelerle ilgili başta öğrencilerimiz olmak üzere çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. İlçemizin eğitim hayatında yeni bir heycanın oluştuğunu görüyoruz.
 
Yetenek tespiti konusu araştırmalar sonucunda oluşturulan özgün bir çalışmaya dayanıyor. Bu kapsamda tüm öğrencilerimize test uygulanıyor ayrıca öğretmenlerimiz ile velilerimizin görüşleri değerlendiriliyor. Okullarımızda okul idarecilerimizden oluşan komisyonlarımız tüm bu verileri toplayarak öğrencilerimizin yetenekli oldukları alanları değerlendiriyor. Uygulanan bu süreç yalnızca yetenek konusundaki isabetliliği arttırmıyor aynı zamanda tüm taraflar belkide ilk defa öğrencilerimize hangi alanda yetenekli diyerek bakmış oluyor.
 
5- Proje kapsamında açılan kurslar hangi günler veriliyor? Öğrenciler katılabiliyor mu? Bir Yetenek Aranıyor Projesi kapsamında okullarımızda açılan Genel Yetenek Grubu Kurslarına istekli tüm öğrencilerimiz katilabiliyor. Tüm okullarımızda gerçekleştiren yetenek taramaları bu konuda öğrencilerimize ve öğretmenlerimize rehberlik ediyor. İlçe merkezinde açılan Özel Yetenek Grubu Kurslarına ise okullarımız tarafından aday gösterilen öğrenciler İlçe merkezinde gerçekleştirilen seçmelerle belirlenerek gruplar halinde katılabiliyor. Genel Yetenek Grubunda olup sonradan üstün yetenek gösteren öğrenciler de Özel Yetenek Kurslarına dahil olabiliyor.
 
6- Özelikle köylerde yaşayan öğrenciler projeden tam faydalanabiliyor mu? Kurslar hafta içi yapıldığında köyde yaşayan öğrenciler projeden nasıl yararlanacak?
 
- Bir Yetenek Aranıyor Projesi kapsamında okullarımızda gerçekleştiren çalışma kapsamında tüm öğrencilerimizin yetenek taramasını gerçekleştirdik. Böylece tüm Köylerimizde öğrencilerimizin hangi alanda yetenekli olduklarını ayrıca üstün yetenekli olma potansiyellerini değerlendirme imkanınız oluştu. Bu şekilde öğrencilerimizin yetenek kurslarına dahil edilmelerini sağladık. Bu kapsamda eğitim alan Özel Yetenek Grubu öğrencilerimiz için ilave servis imkanını da sağlıyoruz.
 
7-Geçen süre içinde ortaya çıkan veri oldu mu? Bu verileri değerlendirme imkanınız oldu mu? Öğrencilerin durumu ne. Gerçekten yetenekli öğrenci oranı nasıl.
 
- İlçemizin akademik başarı ve yetenek konusunda potansiyeli yüksek. Çünkü akademik başarı açısından iyi bir idareci, öğretmen ve veli profiline sahibiz. Öğrencilerimiz ise çok yetenekli ve aynı zamanda istekli. Bu bakımdan önümüzdeki süreçte inşallah güzel sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz.
 
8. Bu projeyi yakında takip ediyorsunuz. Bu yılki eğitimin sonlarına doğru geliyoruz. Yıl sonunda bir değerlendirme yapılacak mı?

- Eğitim hayatındaki akademik başarıyı ve aktörler arasındaki koordinasyonu arttırmayı hedefleyen "Çocuklarımız İçin Hep Birlikte ve Günde Bir Saat Tekrar ile Sen de Yapabilirsin" projeleri ve yetenekli öğrencilerimizin tespit edilip desteklenmelerini hedefleyen "Bir Yetenek Aranıyor" projesi ile hem akademik başarıyı arttırma hem de yetenek konusunda ilerleme sağlamayı hedefliyoruz. Yani öğrencilerimizin okul başarıları artarken diğer taraftan streslerini azaltacak şekilde yetenekleri doğrultusunda sosyal bir alana da sahip oluyorlar. Uygulanan projeler ile elde ettiğimiz verileri bu çerçevede aylık olarak değerlendiriyoruz. Aynı zamanda yılsonunda da genel bir değerlendirmede bulunacağız. Çünkü her bir proje yaşayan kendini geliştiren esnek bir yapıya sahip. Gerçekleştirilen değerlendirmelerle sürekli olarak gelişmesi sağlanıyor.
 
9. Hangi öğrencinin hangi alanda yetenekli ve başarılı olduğu yönünde isim isim olarak değerlendirecek şekilde kayıt altına alınıyor mu? Böyle bir veri bankası oluşturuluyor mu?
 
- Okullarımızda gerçekleştiren yetenek taraması ve İlçe merkezinde gerçekleştirilen özel yetenekli öğrenci seçmeleri ile hangi öğrencinizin hangi alanda yetenekli olduğunu belirlemiş bulunuyoruz. Bu konuda bir veri bankamız var ve önümüzdeki çalışmalarda bizlere ışık tutmasını öngörüyoruz.
 
10- Elde edilen bu veriler nasıl değerlendirilecek. Eğitimin ileriye taşınması adına nasıl kullanılacak.
 
- Yetenek konusunda elde ettiğimiz veriler öğrencilerimizin yeteneklerini eğitim hayatları boyunca takip etmemizi ve kendilerini desteklememiz açısından sağlayacak. Diğer taraftan yetenek konusu üzerinde durulması öğrencilerimizin özgüvenli olmalarından tutun seçtikleri mesleklere kadar geniş bir yelpazede hayatlarını etkiliyor. İlçemiz projenin doğrudan uygulandığı beşinci ilçe durumunda. Bunu daha önceki ilçe uygulamarımızda da gördük.
 
11. Son olarak projeni süresi var mı, yoksa her yıl eğitim boyunca devam edecek mi?
 
- Okullarımızdaki akademik başarının arttırılması ve öğrencilerimizin yetenekleri doğrultusunda geliştirilmelerin desteklenmesi eğitim hayatının sürekli gündemle olan konuları. Bu nedenle Eğitimde 3 Adım Modeli her yıl devam edecek bir proje olarak planlandı.
 
12- Ekleyeceğiniz başka bir konu var mı veya bu süre içinde dikkatinizi çeken bir durum oldu mu?
 
- İlçemiz Eğitimde 3 Adım Modelinin uygulanması konusunda önemli bir potansiyele sahip. Yarının yetişkinleri olan öğrencilerimizin akademik başarı açısından en güzel şekilde eğitilmeleri aynı zamanda yeteneklerini geliştirmeleri hepimiz için hayati öneme sahip. Uygulanmakta olan projelerde en iyi sonuçların elde edilmesi için İlçemizdeki tüm tarafların proje sürecine katkı sunması çok önemli. Üç Adım Modeli kapsamında elde ettiğimiz mevcut sonuçlara eğitimin tüm taraflarının destekleri ile ulaştık. Projeler konusunda büyük bir özveri gösteren İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, proje koordinatörlerimize, okul idarecilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize ve sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.