çetin ticaret

YAPICI  ELEŞTİRİ

Altı aydır bu köşede işleri, fikirleri öven, eleştiren yazılar yazıyorum. Elbette profesyonel değilim, eksiklerim, fazlalıklarım olabilir.

815 0

Mehmet Selahattin Gökhan

Mehmet Selahattin Gökhan

Altı aydır bu köşede işleri, fikirleri öven, eleştiren yazılar yazıyorum. Elbette profesyonel değilim, eksiklerim, fazlalıklarım olabilir. Bir işi, fikri övmek veya eleştirmek çok kolay, "yapıcı eleştiri" yapmak ise çok zordur. Kurallarına uygun yapıcı eleştiride bulunduğumu iddia etmiyorum. Ancak; yazdıklarıma nasıl bir çürütme veya karşı görüş ileri sürülebilir, diye cevaplar ararım. Çürütülebileceğini gördüğüm konuları yazmam. Eleştirilmek ise çok çok kıymetlidir.

Örneğin; İlçe Belediyemizi herkesin övdüğünü, hiç kimsenin eleştirmediğini düşünün. Yönetim, daha iyisini yapmak için eleştirilere muhtaçtır. Nitekim, geçen yazımda itfaiyenin tazyikli suyuyla çiçek sulanamayacağını belirtmiştim, tazyiksiz su tankıyla sulanmaya başlandı. Ancak, daha iyisi olan damlama sulama sistemine geçilmelidir.

        CIMBIZLA, DEĞİŞTİR, TEPİN

Güçlü fikirleri ve yazılanları çürütmenin zor olduğu anlarda, imdada yetişen yöntem, ana fikirden en uzak bölüm seçilir, cımbızlanır. Bu da yetmiyorsa cımbızlanan kelimelerdeki gerçek durum ters çevrilir, üzerinde tepinilmeye başlanılır. Nasıl olsa bunları satın alacak bulunur, nemalanma hız kazanır diye düşünülür herhalde. Bu köşede yazdıklarım altı bin kelimeyi geçti. Son yazım yedi yüz altmış kelime idi. Her kelimenin arkasındayım. Hatalı olduğumu fark edince gereğini yaparım.

İlçemiz yerel gazetelerinden birinin genel yayın yönetmeni aynı zamanda Anadolu Ajansı Bayramiç temsilcisi Sabahattin Sallama, yazdıklarımın içinden küçücük bir bölümü gözüne kestirmiş, yani cımbızlamış, yetmemiş gerçek durumu ters çevirip hakkımda köşe yazısı yazmış.

Taş Köprü civarındaki yürüyüş yoluna dikilen fidanları kastederek "Tüm dikilenler yemyeşil haberin olsun" diye yazmış. Anadolu Ajansının "gerçeklikten uzak ve kamuoyunu yanıltıcı bilgiler haber yapılmaz" şeklindeki ilkesini hatırlatmak isterim. Ajansa haber olarak geçmemiş, ancak; yerel gazetesine yazmış. Yazımın son bölümünde  kuruyan fidanlardan bahsetmiştim. Dikilen dokuz fidanın maalesef altı tanesi kurumuş, sökülüp atılmış, yerlerinde destek direkleri hala duruyor, yenileri dikilir her halde. Üç fidan ise yemyeşil.

Bu bölümü, kırk yıllık bir gazeteciyi gerçeklerle haşır neşir olmaya davet etmek olarak kabul edin lütfen. Okurlarına saygı duymalıdır.

            MANGAL GİBİ YÜREK

Aynı köşe yazısında, bana hitaben şöyle yazılmış: "Önceki Belediye Başkanı döneminde resmi bayramlarda yanlış oluşturulan protokol sıralamasını kastederek (korkudan yazamadın değil mi) diye sitem etmiştin..... Yüreğin yetiyorsa, korkmadan sen şu işi köşende yazıversene. Yeşil Bayramiç bir öğreniversin. Ben de nasıl göremediğimi anlayıp utanayım. Herkeste görmediği o sıralamadaki yerini bilsin" Bunları yazana kendisinin ilçemiz Protokol Listesinde AA temsilcisi olarak 87. sırada olduğunu hatırlatırım. Protokolun yazılı ve yazılı olmayan birçok kuralı vardır. Sadece konumuzla ilgili olanlardan bahsedeceğim. Bayramiç Protokol Listesi Bayramiç Kaymakamlığı tarafından tüm Türkiye'de uygulanan kurallara göre hazırlanır ve uygulanır. 1. sırada Bayramiç Kaymakamı, 2. sırada Bayramiç Belediye Başkanı vardır. Bayramiç Protokolu  97 kişidir. Bu sıralama değişmez, ancak istisnaları vardır. Örnegin; törene bir milletvekilinin katılması veya Kaymakamlık Makamı'nın talimatıyla şehit yakını ve gazilere ön sırada yer verilmesi gibi başka başka değişik durumlar yaşanabilir.

Belediye Başkanı, Kaymakam'ın sol tarafında dikilir ve sol tarafına oturur. Diğer protokol üyeleri sıralarına göre sağlı sollu dizilirler. Bilerek veya bilmiyerek tersi bir duruş oluşursa ve Kaymakam gerekli görürse ikaz edip durumu düzeltebilir. Gerek duymazsa müdahale etmez. Törenlere kılık kıyafet yönetmeliğine uygun olarak katılım sağlanır.

AA ilçemiz temsilcisinin bahsettiği, "yüreğin yetiyorsa yaz" dediği kendisiyle aramızda geçen  konuşmam şöyledir: "İlçemizde, Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü törenlerinde olumsuzluklar yaşandı. Duyunca ben de üzüldüm. Törenlerdeki görev ve sorumluluklar bellidir.Tören mevzuatı ve protokol kurallarında ince hususlar vardır. Belediye Başkanı'mız Mert Uygun, 16 09 2019 Eğitim Öğretim Yılı Açılışı Çelenk Sunma Töreni'nde ve olumsuzlukların yaşandığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Çelenk Sunma Töreni'nde Kaymakam'ın sağ tarafında  dikilmiş. Sol tarafında olması gerekirdi.

19 Eylül 2019 Gaziler Günü'nde ise durum farklıdır. Belediye Başkanı'mız Kaymakam'ın sağına dikilmiş, ancak; Kaymakam'ın solunda bir gazimiz var, öncelik gazimize verilmiş. Olması gereken yapılmış. Bazen kişiler prokoldeki yerlerini, sıralarını bilmiyor karışıklıklar oluyor. Ayrıca, törene, sakallı olarak, kot pantolon, spor ceketle, kıravatsız katılmak uygun değildir" dedim. Bu söylediklerimi yazıya dökmemin yüreğimin yetmesiyle ne alakası var? 

Ayrıca, Anadolu Ajansı ilçe temsilcimiz, sık sık görüştüğü Belediye Başkanı Mert Uygun'a hatırlatmamış olacak ki, 12 Mart 2021 İstiklal Marşının 100. Yılı proğramının izlendiği Halk Eğitim Merkezi salonunda Kaymakam'ın sağında oturuyor. 19 Temmuz 2021 deki Kurban Bayramı bayramlaşma töreninde yine Kaymakam'ın sağında oturuyor. Yukarıda yazdığım gibi burada tüm yetki Kaymakamlık Makamı'ndadır.

AA temsilcisi, "eski Belediye Başkanı zamanında yanlış oluşturulan protokol listesi" diye bahsedince detaylı açıkladım. Eski Belediye Başkanı'mız Sadettin Arslan'ın protokol listesine hiçbir müdahelesi olmamıştır, olması da mümkün değildir. Bayramiç Protokol Listesi Kaymakamlık resmi web sitesinde görülebilir.

           YANGININ TAM ORTASI

AA temsilcisi ,"... belli ki bizim yazar müdür olduğu için hiç orman yangını söndürmeye gitmemiş. Tabi hizmetli vatandaş varken müdürün gitmesi abesle iştigal olurdu zaten. Orman yangınlarını da millet ittifakı söndürmemiş." diye yazmış.

"Orman yangınlarını millet ittifakı söndürmedi "diye bir ifadem yoktur. Orman yangını söndürmeye gittim. Aziz milletimiz her zaman, her durumda olduğu gibi engin feraseti ile yangının ıçinde, sahada, işçisiyle, köylüsüyle, müdürüyle, İç İşleri Bakanı'yla, Orman Bakanı'yla mücadelenin ortasında olmuştur.

                          SONUÇ
                     
AA temsilcimiz ödevini yapmış, bir şeyler yazmış.Yıllardır yerel haberleri bu şekilde mi alıyoruz? Gerçekleri buraya yazarken, aynı zamanda  kendisine reklam ve ciddiye alınma lüksü sağlamış oldum. Karşılaştığımızda bir çay veya en iyisi kahvesini hak etmişimdir herhalde. Kendisini, doğru bilgilendirme yapmaya ve okuruna karşı sorumlu olmaya davet ederim. Anadolu Ajansı ilkelerini hatırlatırım. Boş şeylerle saldırıya devam ederse buradan reklamını yapmam, haberi olsun.

Taş Köprü civarı düzenlemesinde, fidan meselesi  sorunların yüzde biri bile değil. Başka sorun yok gibi anlaşılmasın. Fırsat buldukça dile getiririm. Örneğin; Tabaklar Deresi'nin İstiklal Sokak tarafındaki kenar duvarı kırılarak neden alçaltılmıştır? İki kenar arasındaki kod farkının 2 metreye yakın olduğu yerler var. Ne yapılabilir?

Ne geçmişte topraklarımızın işgal edilmesine izin verdik ne de gelecekte vereceğiz. Bize büyük zaferi armağan eden Atatürk'e ve silah arkadaşlarına Allah’tan rahmet diliyor, tüm şehit ve gazilerimize şükranlarımı sunuyorum, 30 Ağustos Zafer Bayramımızı tebrik ediyorum. Hayatınızı güzel anılar bırakarak geçirmenizi dilerim.

      

Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.