çetin ticaret

ŞEVVAL ORUCU…

Üç aylar olarak bildiğimiz manevi bir bereket feyiz iklimiyle başladık bu kutlu yolculuğa. Kandil geceleriyle aydınlattık evlerimizi…

848 0

Ramazan Taneri

Ramazan Taneri

Üç aylar olarak bildiğimiz manevi bir bereket feyiz iklimiyle başladık bu kutlu yolculuğa. Kandil geceleriyle aydınlattık evlerimizi…

Peygamberimizin yaptığı duayı dilimizden düşürmedik.  “Allahümme bârik lenâ fi recebe ve şa’ban ve belliğna ramazan” (Allah’ım recep ve şabanı mübarek kıl ve ramazana ulaştır.) diyerek kavuştuk ramazana. Ramazanda kul olmanın gerekliliklerini en güzel şekilde yerine getirerek manevi olarak en güzel kıvamı yakaladık. Sayılı gün çabuk  geçer derler öyle de oldu. Rabbimizin müminlere hediyesi olan Ramazan Bayramı sevincini de yaşadık elhamdülillah.  İşte bunca manevi kazanımı muhafaza etmek bu aylarda kazanılan ruh disiplinini daha sonra da devam ettirmek gerekir. Çünkü bir sonraki üç aylara erişebileceğimiz hususunda elimizde bir senet yoktur.
Her yıl uğrayıp manevî hayatımızı nurlandıran bu manevi iklimi gerilerde bırakırken, Onun bizlere yaşattığı sonsuz hazları hiçbir zaman unutamayız. Kadir Gecesinde ışıl ışıl yanan caddelerde akan nur selini nasıl hatırlarımızdan çıkarabiliriz?

İftar sofralarının feyzi yıl boyunca burnumuzda tütmez mi? Sahurların bereketini unutabilir miyiz? O kudsî hatıraları elbette unutamayız. Özler, arar ve bekleriz.

Ama tabiî ki kuru bekleyiş ve özleyişle yetinmeyiz. Ramazan'da kazandığımız manevî disiplini yıl boyunca da devam ettirmeye çalışırız.

Yine namaz kılarız, zaman zaman oruç tutarız, başkalarına yardım ederiz. Malımızla, canımızla ve dilimizle Allah yolunda cihada koşarız. Nefsani his ve arzularımıza kulak vermeyiz. Huzur verici hatıralarını içimizde yaşattığımız ramazanda  kazandığımız manevî havayı devam ettirmeye çalışırız.

Ramazan ayının ardından Şevval ayı başladı. Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Demek ki, bir aylık Ramazan orucundan sonra Şevvâl'de de altı gün oruç tutarak orucunu otuz altıya çıkaran kimse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevap almaktadır.Âlimlerimiz, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi sevap almanın izahını şöyle yapmaktalar: Ramazan boyunca oruç tutan insan her orucuna on sevap almışsa yekûnu üç yüz eder. Şevvâl ayında tuttuğu altı orucuna da onardan altmış sevap alınca, eder üç yüz altmış. Yani bir sene.. Dolayısıyla hadîsin işaret ettiği sırra nâil olur. Bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi mânevî kazanç elde edebilir.  Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir. 

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

Rabbim tuttuğuz oruçları dergahı izzetinde kabul eylesin. Ramazan ayı boyunca elde ettiğimiz manevi kazancımızı daim etsin  ve bizleri tekrardan bu manevi iklime kavuştursun  selam ve dua ile kalın sağlıcakla…

Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.