çetin ticaret

Bayramiç Elması'nda Rekolte Düştü, Kalite Arttı

Ülkemiz elma üretiminde büyük ünü ve payı olan ilçemizde elma hasadı devam ediyor.

4242
Bayramiç Elması'nda Rekolte Düştü, Kalite Arttı

Ülkemiz elma üretiminde büyük ünü ve payı olan ilçemizde elma hasadı devam ediyor. Rekoltede bu yıl hava koşulları nedeniyle düşüş yaşansa da Bayramiç elması tadıyla fark yaratmaya devam edecek.

Bayramiç, adını en çok elmasıyla duyuran bir ilçe. Ülkemizin elma üretiminde büyük pay sahibi olan ve ‘Bayramiç elması’ olarak coğrafi işaret tescili sahibi ilçemizde elma hasadı son hızıyla devam ediyor. Olumsuz hava koşulları sebebiyle bu yıl rekoltede düşüş gözleniyor. Bazı bölgeleri vuran dolu yağışı büyük zarara yol açmış durumda. Geçen yıllara oranla rekoltede yaşanan bu düşüş kaliteyi etkilemedi. Bayramiç elması yine tadıyla ve kalitesiyle adından söz ettireceğe benziyor. Yaklaşık 30 bin dekar alanda elma yetiştirilen Bayramiç’ten bu yıl 100 bin ton civarı elma bekleniyor. Elma fiyatları 1 TL-1.20 TL arasında gidiyor. İstanbul haline giden elmaların fiyatları ise 2TL-2.50 TL civarında seyrediyor. Meyve suyu yapımında kullanılan dip elması da kilosu 40 kuruştan alıcı buluyor.

Yüzde 30’u depoya

Dolunun elma üretiminde sıkıntı yaşattığını dile getiren Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, “Geçen yıllara oranla gözle görülür bir düşüş var ama Bayramiç elmasının kalitesinde sorun yok. Golden, starkin, pink leydi ve fuji gibi elma cinsleri yöremizde yoğun olarak yetiştiriliyor. Üreticimiz elmaların yüzde 30’unu soğuk hava tesislerinde depolayarak kış aylarında pazarlamayı düşünüyor. Geri kalan yüzde 70’lik kısım hemen pazara sürülüyor. Özellikle İstanbul halinden her yıl Bayramiç elmasına yoğun ilgi olur. Bu yıl da aynı durumun yaşandığını görebiliyoruz. Bayramiç elmasının adını daha fazla duyurmak ve rekolteyi arttırmak adına çalışmalarımız devam edecektir. Elma üreticilerimize bol kazançlar dileriz” ifadelerini kullandı.


Kaynak: Özel Haber
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.