çetin ticaret

Tarlada 10 TL, Markette 35 TL

Çanakkale’nin Avrupa tescilli tek ürünü olan Bayramiç Beyazı’nın tarla ile market arasındaki fiyat farkı şaşırttı.

2572
Tarlada 10 TL, Markette 35 TL

Çanakkale’nin Avrupa tescilli tek ürünü olan Bayramiç Beyazı’nın tarla ile market arasındaki fiyat farkı şaşırttı. Tarlada kilosu 10 TL'ye satılan Bayramiç Beyazı’nın marketler zincirinden birinde kilosu 35,7 TL’den satışa sunulması şaşırttı. 

Bayramiç ilçesinde, Kazdağları’nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli nektarini ’Bayramiç beyazı’, 7 bin dönüm alanda yetiştiriliyor. 

2013 yılında ’Bayramiç beyazı’ adıyla Türkiye’de coğrafi işaret tescili yapılan ürün rengi, tadı, kokusu ve aroması ile tüketici tarafından beğeniliyor ve diğer nektarin çeşitlerine göre daha uzun süre dayanıklılık gösteriyor. Büyük kentlerde yaşayanların lezzeti nedeniyle vazgeçmediği Bayramiç beyazı, üreticisinin de yüzünü güldürüyor.

Bayramiç beyazı, erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde yetiştiriliyor. Ürün, yurt dışına ihraç edildiği gibi Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlere gönderiliyor.

ÜRÜN ABD’DE DE TESCİLLENDİ 

Dünyada sadece Bayramiç ilçesi Kazdağları eteklerinde yetiştirilen Bayramiç Beyazı, Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 7. ürünü oldu. Bayramiç bölgesinde 7 bin 25 dekar alanda 10 bin ton üretilen meyvenin en son tamamlanan fidan tescilinin ardından bu yılın başında da Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline kavuştu. Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 16 Aralık 2020’de yayımlanan ilana 3 aylık sürede itiraz olmadı ve Bayramiç Beyazı Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 7. ürünü oldu. AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bu tescil ile Bayramiç Beyazı her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alındı.

TARLA-MARKET FİYAT FARKI ŞAŞIRTIYOR

Bayramiç’in en önemli ürünlerinden biri olan ve tadı aroması ile dikkat çeken Bayramiç Beyazı’nın ne zaman çıkacağı merak ediliyordu. Bayramiç Beyazı’nın ilk etabı dallardan toplanarak kasa kasa toptancılara satılmaya başladı. Merakla beklenen Bayramiç Beyazı marketlerde de yerini aldı. Bayramiç beyazının kilosu memleketi Bayramiç’te tarlada 10-15 TL arasında satılırken, marketler zincirinde ise kilosu 35,7 TL ile raflarda yerini alması dikkat çekti. Aynı ilde market ile tarla fiyatı arasındaki farkın bu kadar olması ise şaşırttı.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.