çetin ticaret

Zehirli Mantarlara Dikkat

Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü, yağışlı havalarla birlikte doğada çok sayıda mantarın ürediğini hatırlatılarak özelikle zehirli mantarlara dikkat edilmesini istedi. 

2274
Zehirli Mantarlara Dikkat

Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü, yağışlı havalarla birlikte doğada çok sayıda mantarın ürediğini hatırlatılarak özelikle zehirli mantarlara dikkat edilmesini istedi. 

Türkiye genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesinde ve yurt genelinde olduğu gibi Bayramiç’te de tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında artış gösteriyor. Bu zehirlemelere karşı Sağlık İl Müdürlüğü vatandaşları zehirli mantarlara karşı uyararak şu açıklamalarda bulundu; 

MANTAR ZEHİRLENMESİ NASIL  OLUŞUR?

Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebilmektedir. Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir.

        
MANTAR ZEHİRLENMESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hastanın mantar yeme hikayesi ile zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek mantar zehirlenmesi olup olmadığına karar verilir. Yenen mantarın uzman kişilerce incelenmesi de zehirlenmenin teşhisinde yardımcı olmaktadır.

MANTAR ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehirin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmektedir.
Mantarlarda bulunan zehirin özelliğine göre ortaya çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilmektedir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, karın ağrısı,  kas ağrıları, konuşma güçlüğü, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları, daha  sonraki günlerde (4-6 gün) gelişebilecek karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler ve sonuçta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmektedir. Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi hâlinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.  
 
KÜLTÜR MANTARLARI ZEHİRLER Mİ?

Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme  görülmesi mümkün değildir.
Ancak; bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu  mikroorganizmalar bulaşık mantarların  çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif  mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Bu mantarları alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli, ambalaj üzerinde tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına dikkat edilmelidir.  


Mantarlar İle İlgili Halk Arasında Bulunan Yanlış İnanışlar Nelerdir?

Mantarlar ile ilgili olarak halk arasında bilimsel değeri olmayan yaygın inanışlar  aşağıda belirtilmiştir.

•  Yoğurtla yenen mantar zehirlemez
• Pişirilen mantarda zehir yoktur
• Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehiri alınır
• Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz
• Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir
• Mantar koparıldığında rengi değişmez ise mantar zehirsizdir
• Mantarın iç kısmı mavileşirse, bu mantar zahirlidir
• Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir
• Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır
• Salyangozlar zehirli mantarları yemezler  

MANTAR ZEHİRLENMELERİNDE TEDAVİ

Mantar zehirlemelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Ancak, mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden (UZEM-Ulusal Zehir Danışma Merkezi) temin edilecek bir panzehir bulunmaktadır. 

MANTAR ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNMA

Mantar zehirlenmeleri çok basit bir şekilde  önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup,    zehirlenmelerin engellenmesinde tek çare de,  doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarının  tercih edilmesidir.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.