çetin ticaret

Bayramiç’te Lavanta Kokulu Bahçeler

Bayramiç’in birçok köyünde lavanta üretimi yapılıyor. Son zamanlarda üretimi artan ve güzel kokusu ile dikkat çeken lavantaların aynı zamanda domuzları uzaklaştırdığı da gözlemlendi. 

7600
Bayramiç’te Lavanta Kokulu Bahçeler

Bayramiç’in birçok köyünde lavanta üretimi yapılıyor. Son zamanlarda üretimi artan ve güzel kokusu ile dikkat çeken lavantaların aynı zamanda domuzları uzaklaştırdığı da gözlemlendi. 

Bayramiç’te son yıllarda üretimi artan tıbbi aromatik bitkilerin başında Lavanta geliyor. Toprak yönünden çok fazla da seçici olmayan, kireççe zengin topraklarda yetişebilen bu bitki; güzel kokusu ve görüntüsüyle ekonomisi kadar ilgi çekiyor. Lavanta ilçemizde Tongurlu, Toluklar, Sarıot ve Gedik, Kurşunlu gibi köylerde yetiştirilmeye başlandı. Üreticiler günden güne bu bitkiyi daha da yakından tanımaya çalışıyorlar. İlçede lavanta yetiştiriciliği yapanlar arasında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü mühendislerinden Vural ve Özlem Keskin çifti de yer alıyor. 

Kurşunlu köyünde lavantanın yanısıra kekik ve Goji Berry tarımıda yapan Keskin çifti, deneme amaçlı kurdukları bu bahçede domuz zararına karşı lavantanın etkilerini de 3 yıldır gözlemlediklerini belirterek, setler halinde kurulan bahçede lavantanın altında yer alan sette kapya biber yetiştirildiğini bu alana domuz girişinin yoğun olmasına rağmen, hemen yanındaki sette yer alan lavantalara ise domuzun girmediğini gözlemlediklerini söyledi. Arazi çevrelerine lavanta dikiminin domuz girişini ne derece etkileyeceğini bilmek için gelecekte daha farklı denemeler yapacaklarının altını çizdi. 

Arıcılık için de çok önemli bir yere sahip olan lavanta yetiştiriciliğinde dekara 2000-2200 adet fide dikilebiliyor. Ekonomik verime 3. yılda itibaren giren lavantalardan dekara 7 ila 11 litre arası yağ almak mümkün. Lavanta üretimi özellikle yatırımlık ve susuz araziler için de güzel bir alternatif olarak görünüyor.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.