çetin ticaret

Bayramiç Süt Birliğinde Neler Oluyor?

Bayramiç Süt Üreticileri Birliği'ndeki gelişmeler ilçenin gündem maddesi oldu. Birlik Başkanı Mehmet Arslan’ın sütleri kendi şirketine verdiği ve şirketi üzerinden mandıralara sattığı ve bunun da Birlik kanununa aykırı olduğu ifade ediliyor.

8962
Bayramiç Süt Birliğinde Neler Oluyor?

Bayramiç Süt Üreticileri Birliği'ndeki gelişmeler ilçenin gündem maddesi oldu. Birlik Başkanı Mehmet Arslan’ın sütleri kendi şirketine verdiği ve şirketi üzerinden mandıralara sattığı ve bunun da Birlik kanununa aykırı olduğu ifade ediliyor. İddialar ve şikayetler üzerine birliğe müffetişin geldiği ve araştırma yaptığı öğrenildi. Birlikte yaşanan olaylar ise ilçede herkesin dilinde. 

Bayramiç Süt Üreticileri Birliği'nde yaşanan olumsuz gelişmeler üzerine çok sayıda vatandaş merkezi Ankara'da bulunan Merkezi Süt Birliği'ne şikayette bulundu. Bunun üzerine geçen hafta merkezden bir müfetiş Bayramiç Süt Üreticileri Birliği'ni incelemek üzere ilçeye geldi. Merkezi Süt Birliği Teftiş Kurulu Başkanı tarafından Bayramiç Süt Birliği'nde inceleme yapıldı. İnceleme sonucu müfetiş raporunu hazırlayıp Merkezi Süt Birliği Yönetim Kurulu'na sunacağı ve buradan birlikle ilgili kararın çıkacağı öğrenildi. 

BAŞKAN SÜTLERİ KENDİ ŞİRKETİNE Mİ VERİYOR?

Bayramiç Süt Üreticileri Birliği ile ilgili son zamanlarda birçok iddia dolaşıyor. Bunlardan birisi de birliğin 800 bin 108 TL vergi borcu olduğu, buna karşı süt birliğinin bilançosu merak ediliyor. Bir diğer iddia ise süt birliğinin süt ihalesi açmadan Birlik Başkanı Mehmet Arslan’ın kendi şirketine verdiği. Birlik sütünü yüzde 1'i kendisine yüzde 99'u ise eşine ait olan şirkete sattığı belirtiliyor. Bu satışında Birlik tüzüğüne aykırı olduğu iddia ediliyor. Birlik tüzüğünün 36'ncı maddesine göre; Birlik yönetimindekilerin birlikle ilgili ticari işlemlerde bulunamayacağı açık şekilde belirtilmesine rağmen birlik sütlerinin başkanın ortağı bulunduğu şirkete satması dikkat çekiliyor. Şirketine verilen süt daha sonra bölgedeki mandıracılara sattığı iddia ediliyor. Bu sistem ile hem birliğin hem de üreticilerin zarara uğradığı ifade ediliyor. Sütlerin ihale yapılmadan satıldığı için hem üreticiler hem de mandıracılar şikayetçi oldu.

Benzer süt birliklerinin olduğu diğer ilçelerde ise ihale ile sütlerin satıldığı belirtiliyor ve bu uygulamanın Bayramiç Süt Üreticileri Birliği'nde de yapılması gerektiği ama yapılmadığı iddia ediliyor. 

Konuşulan iddialar arasında üreticilere mühtahsil makbuzu yerine mali geçerliği olmayan hesap pusulalarının yollandığı iddia ediliyor. Köylerde süt toplayan kooperatiflerin süt birliğine üye olmadığı ve üye olanların da kooperatife üyelikten ayrıldığı ve Çanakkale Süt Üreticileri Birliği'ne üye oldukları ve sütleri birliğe değil kendilerinin sattığı biliniyor.

Bayramiç'te bulunan diğer oda ve birliklerin ne kadar borçları olduğu da merak ediliyor. Şeffaf yönetim anlayışı çerçevesinde bu oda ve birliklerin mali yapısını herkese açıklaması isteniyor. 

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı'na giden şikayetler üzerine bakanlığın Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne yazı göndererek Bayramiç Süt Üreticileri Birliği'nde araştırma ve denetim yapılması istendiği de gelen bilgiler arasında. Öte yandan vatandaşların Çanakkale millletvekillerine de birlikle ilgili şikayetlerde bulunduğu ve bu konunun Ankara'da geniş bir şekilde ele alındığı öğrenildi.

Birçok iddia ile gündeme gelen Bayramiç Süt Üreticileri Birliği'nin önümüzdeki günlerde ilçe gündeminin başına oturacağa benziyor.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.