çetin ticaret

Bayramiç'te Restore Edilen Taşköprü Camii İbadete Açıldı

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi’nde, 1792 yılında Hadimzade Osman Bey tarafından inşaa edilen, aynı zamanda Karşıyaka Camii veya Cami-i Cedit olarak da bilinen Taşköprü Camii, restorasyonu tamamlanarak ibadete açıldı.

5524
Bayramiç'te Restore Edilen Taşköprü Camii İbadete Açıldı

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi’nde, 1792 yılında Hadimzade Osman Bey tarafından inşaa edilen, aynı zamanda Karşıyaka Camii veya Cami-i Cedit olarak da bilinen Taşköprü Camii, restorasyonu tamamlanarak ibadete açıldı.

Bayramiç ilçesinin tarihi mimari eserlerinden olan vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un ilk Kuran Tilavetini okuduğu, babası Temiz Tahir Efendi’nin de uzun süre imamlık yaptığı ve adını yanındaki taş köprüden olan Taşköprü Camiinin bir yıldır devam eden restorasyonu tamamlandı.

Taşköprü Camiinin açılış törenine, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Bayramiç Kaymakamı Ramazan Kendüzler, Bayramiç Belediye Başkanı AK Partili Sadettin Arslan, Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Gültekin Yıldız, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Orhan Tavlı, AK Partili Bülent Turan ve Belediye Başkanı Sadettin Arslan, kalabalık bir vatandaş topluluğunun katıldığı açılış töreninde, Taşköprü Camiinin bahçesinde bulunan tarihi mezarların başında dua etti.

Belediye Başkanı Sadettin Arslan yaptığı konuşmada, tarihi camiinin restorasyonuna katkı sunanlara teşekkür ederek, “İlçemizde böyle bir camiinin restorasyonun yapılıp ibadete açılmasının sevinci içersindeyiz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Taşköprü Camiinin Bayramiç’in tarihi ve kültürel dokusunda önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Bu cami, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un çocukluk döneminde babası Temiz Tahir Efendi’nin imamlık yaptığı, kendisinin de Kuran eğitimi aldığı cami. O dönemde Akif’in ailesi cami ile aynı sokak üzerindeki bir evde ikamet etmiş, yaşadıkları ev, cami ve caminin bitişiğindeki Taş Köprü şairin biyografisinde önemli bir yer tutuyor. Bu restorasyonla, Mehmet Akif’in Bayramiç'teki hatırası uzun yıllar ayakta kalacak” dedi.

Mehmet Akif Ersoy Evi ve Müzesi'nin Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle bir süre önce hizmete açıldığını ifade eden AK Partili Bülent Turan, şunları söyledi:

“Ecdad yadigarı eserlerimizin restorasyonuna önem veriyoruz. Merkez ve ilçelerimizde geçmişten bugüne ayakta kalan eserleri, geleceğe aktarılması için bir program dahilinde restore ediyoruz. Bizim tarihimizde, coğrafyamızda çok kıymetli olan özel bir insanın hatıralarının olduğu bir caminin restarasyonu için bir aradayız. Bu güzel camimizi Vakıflar Müdürlüğü öncülüğünde restore etme imkanı bulduk. Harika bir yer oldu. Sonraki adımımız köprümüz olacak. Daha sonraki adımımız burayı genişletip Bayramiç’in kendi meyvesinin, sebzesinin satıldığı, kadınların el ürünlerinin satıldığı, gelenlerin çay kahve içeceği mekanlar olsun. Müze varsa bir defa gelinir, ama etrafında hayat varsa her zaman gelinir. Biz Bayramiç’i özel seviyoruz, özel gayret ediyoruz. Bu adım bizim tarihi sorumluluğumuz kadar, bu kadim medeniyete olan borcumuz kadar, Bayramiç’in ekonomisine de önemli. Sadece bu sene müzemize gelen 20 bin kişi var. Bu 20 bin kişi ekstra Bayramiç’e geldi. Bu daha başlangıç. Küçük, şirin bu ilçemize 20 bin insan gelmesi çok kıymetli bir değer.” 

Konuşmaların ardından Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Belediye Başkanı Sadettin Arslan ile beraberindeki protokol üyeleri kurdeleyi keserek açılışını yaptıkları Taşköprü Camiini gezip, yetkililerden bilgi aldı.

İkindi namazını bu camide kılan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ve beraberindekiler akşam muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yer aldığı iftar yemeğine katıldı.


Bayramiç'te Restore Edilen Taşköprü Camii İbadete Açıldı
Bayramiç'te Restore Edilen Taşköprü Camii İbadete Açıldı
3228

Kaynak: DHA
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.