çetin ticaret

İmar Affı Başvuru Tarihi Belli Oldu

Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan’ın yapmış olduğu görüşmeler sonucunda köylerde hayvan barınağı olarak yapılmış ve halan kullanılan yapıların imar sorunları imar barışı kanunu neticeye ulaştı.

6336
İmar Affı Başvuru Tarihi Belli Oldu

Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan’ın dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Faruk Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan yardımcısı  Mehmet Daniş, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider’le yapmış olduğu görüşmeler sonucunda köylerde hayvan barınağı olarak yapılmış ve halan kullanılan yapıların imar sorunları imar barışı kanunu neticeye ulaştı.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, "31.12.2017'den Önce yapılmış olan hayvan işletmesi dam, ev, kışla vs. gibi tüm yapılar için imar barısı kanunu çıkmıştır. İlk müracaat 08 Haziran 2018’ dır. Müracaatlar E-Devlet üzerinden yapılacaktır. Son müracaat 31 Ekim 2018’ dır. Bunun için mevcut yapının bir fotoğrafı gerekmektedir. Binalar(Konut) İçin Bina + Arsa Emlak Bedelinin %3, Ticarethaneler hayvan işletmesi için Binanın metrekaresi arsa emlak bedeli %5’ i alınacaktır. Köylerimizde bulunan hayvan İşletmelerinin ruhsatlandırılması için bu fırsatın kaçırılmaması gerekir" dedi.

'MÜRAACATLAR NASIL YAPILACAK?

Bakan Özhaseki, yapı kayıt belgesine başvuruların 8 Haziran'da başlayacağını söyledi. Vatandaşların kendi rızasıyla müracaatı ve kendi beyanının esas alınacağını kaydeden Bakan Özhaseki, "Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacak. Başvuruları vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinden takip edilecek.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri Cuma gününden itibaren vatandaşların hem başvurularını kabul edecek, hem de bilgi ve destekte bulunacak. Başvurular 8 Haziran Cuma gününden başlayıp, 31 Ekim 2018'e kadar devam edecek'' şeklinde konuştu

YAPI KAYIT BELGESİ BEDELİ NASIL HESAPLANACAK?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yapı kayıt belgesi bedeliyle ilgili olarak da, ''Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olarak hesaplanarak tahsil edilecek. Yapı kayıt belgesinden elde edilen gelirler, deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel  dönüşümdeki çalışmalarda kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Bu kapsamda, kentsel dönüşüm çalışması yürüten belediyelere yüzde yüz yerli inşaat malzemelerini tercih etmeleri halinde sıfır faizli kredi imkanı da sağlanacak'' diye konuştu.

İMAR BARIŞI VE YAPI KAYIT BELGESİYLE İLGİLİ SORULAR

Bakan Özhaseki, konuyla ilgili sorulara ise şu yanıtları verdi:

İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar?

31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsar.

İmar Barışı başvuruları nereye yapılır?

-Başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara yapılır.

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

-İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.

İmar Barışı sürecinde ödenecek olan Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl belirlenecektir?

-Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzü 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şekilde belirlenir.

Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı?

-Yapı Kayıt Belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

İmar Barışı'ndan önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak?

-İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.

Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi?

-Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

İmar Barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı?

-Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.

-İmar Barışı için hangi tarihe kadar başvuru yapılabilecek?

-Müracaatlar 31/10/2018 tarihine kadar yapılabilecek.

Başvuru yapıldığı takdirde Yapı Kayıt Belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek.

-Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir.

Hangi yapılar İmar Barışı'ndan faydalanamayacak?

-Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar.

Hazine taşınmazı üzerine yapılmış olan yapılar İmar Barışı'ndan faydalanabilecek mi?

-Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da İmar Barışı'ndan faydalanabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerlidir?

-Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.

E-DEVLET'LE YAPILACAK BAŞVURULARDA HANGİ BELGELER İSTENECEK

İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek Yapı Kayıt Belgesi için e-devlet yoluyla başvuru yapacak vatandaşlardan şu belgeler istenecek:

1) E-devlet şifresi. 2) Geçerli bir cep telefonu numarası 3) Geçerli bir e-posta adresi 4) Beyan edilecek yapının adresi 5) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri 6) Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2) 7) Yapıdaki konut ve işyeri sayısı 8) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.) 9) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2) 10) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek) 11) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi 12) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı. jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)

 


İmar Affı Başvuru Tarihi Belli Oldu
İmar Affı Başvuru Tarihi Belli Oldu
2110

Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.