çetin ticaret

Bayramiç Tahin Helvası ve Sağlığımız

Bayramiç’in olmazsa olmazı tahin helvasının sağlığımız açısından önemini biliyor musunuz?

6622
Bayramiç Tahin Helvası ve Sağlığımız

Bayramiç’in olmazsa olmazı tahin helvasının sağlığımız açısından önemini biliyor musunuz? Kalp rahatsızlığından, böbrek sorunu olanlara kadar Bayramiç Tahin Helvası’nın adı var. Ayrıca  daha çok kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen tahin helvası grip için adeta bir virüs savar görevi görüyor.

Dengeli Tüketmeli

Susamın değişik işlemlerden geçmesi sonucu tahin elde edilir. Yani tahinin ham maddesi susamdır. Susam ezilerek tahin haline getirilmektedir. Daha çok kış aylarında kullanılan tahinin, grip gibi kış hastalıklarından koruduğu bilinmektedir. Tahin içerisinde fosfat, kalsiyum, demir mineralleri bulunurken, E, B1, C ve B vitaminleri de bulunur. İçerisindeki bu mineral ve vitaminler sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Ana maddesi olan susam sıcak iklime sahip olan bölgelerde yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde ikliminden dolayı daha çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilme şansı bulunmaktadır. Susam protein ve yağ bakımından da oldukça zengin bir gıdadır. Tahin elde edildikten sonra birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Meze olarak da kullanılabilen tahin özellikle tahin helvasında da kullanılmaktadır. Tahinin bu besleyici özelliğine birde helvaya katılan gıdalar eklenince müthiş sağlıklı bir karışım elde edilmektedir. Tahin helvasını birçok alanda kullanabilirsiniz. Örneğin kahvaltıda veya balık yedikten sonra rahatlıkla tüketebileceğiniz bir besin olan  tahin helvası faydaları saymakla bitmez. Birçok hastalığa adeta şifa olması ile bilinen tahin helvasını, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar tahin helvasını oldukça dengeli tüketmeleri gerekmektedir. Daha çok kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen tahin helvası grip için adeta bir virüs savar görevi görmektedir. Ayrıca hastalığa yakalandıktan sonra tüketildiği takdirde hastalığın kolay atlatılmasını sağlamaktadır. Antioksidan özelliğe sahip olan tahin maddesi kansere karşıda korumaktadır. Tahin helvası aynı zamanda kabızlığa da oldukça iyi gelmektedir. Ayrıca okul çağındaki çocukların enerji ve vücut direncini artırmaktadır. Uzman doktorlarda tahin helvasının çocuklar için çok iyi bir besin kaynağı olduğunu sıkça vurgulamaktadır. Fazlaca kalsiyum içeriği bulunduğundan kemik erimesi gibi rahatsızlıklara iyi gelerek, kemiklerin güçlenmesini sağladığı da tahinin helvasının bilinen özelliklerindendir.

Sindirim Sistemine Faydaları

Helvada bulunan tahindeki yüksek miktarda bulunan yağ sayesinde böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak düzene girmesini sağlamaktadır. Ayrıca midede oluşan gaz problemlerini de gidererek, ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Tüketilen gıdaların daha iyi öğütülmesini sağlayarak hazmı kolaylaştırır. Mide fonksiyonlarının düzenli bir hale girmesini sağlamaktadır.

Kalp Hastalığına Faydaları

Tahin helvasında bulunan yüksek miktardaki tahin kalp için de oldukça faydalıdır. Damarlarda bulunan tıkanıklıkların giderilmesini sağlayarak, kan akışını normale çevirebilmektedir. Vücut ve kalp sağlığını korumakta olduğu bilinmektedir. Ayrıca radyasyona maruz kalan hastaların bol bol tahin tüketmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü radyasyonu tolere edebilmektedir. Aynı zamanda ağır ilaç kullanan kişilerde ilaçların yan etkisini azalttığı da bilinmektedir.

Kansere Faydaları

Yaşadığımız zaman diliminde tüm insanları tehdit eden kanser hastalığı dengeli ve düzenli beslenme ile önlenebilmektedir. Helva içerisinde bulunan tahin içeriği sayesinde kanser hastalığı ile de adeta savaşmaktadır. Kanser hastalığına yakalanmadan tüketildiğinde kansere yakalanma riskini düşüren tahin maddesi, hastalığa yakalandıktan sonra da kanserle savaşmaktadır. Hücre sağlığını koruyan ve yıpranmış hücreleri onarma özelliğine sahip olan tahin besini, yapılan araştırmalar sonucunda kanser g-hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.

Böbrek Sağlığına Faydaları

Tahin helvası vücutta bulunan toksinleri sökerek idrarın düzenli bir şekilde dışarı atılmasına yardımcı olur. Sindirim sistemini düzenleyen besin böbreğin görevlerini düzenlemesine yardımcı olur. Her alanda olduğu gibi böbreklere de yüksek oranda fayda sağlar.

Kemik Sağlığına Faydaları

İnsanların yaşlanması ile bazı hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bunun nedeni vücudun direncini yavaş yavaş kaybetmesinden kaynaklanır. Bu hastalıklardan bir tanesi de kemik hastalığıdır. Kemikteki rahatsızlıklar romatizma ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklarla kendini belli eder. İşte tahin helvası bu hastalıkların tedavi sürecinde hastaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan yüksek miktardaki demir ve kalsiyum maddesi kemiklere oldukça fayda sağlamaktadır. Ayrıca çocukların düzenli bir şekilde kemiklerinin gelişmesi için bu besin özellikle tavsiye edilmektedir.

Protein Deposu Tahin Helvası

Tahin helvasında yüksek miktarda protein bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda tahinde, ceviz ve fındıktan daha fazla protein bulunduğu belirtilmektedir. Protein vücut sağlığımız geneli için oldukça önemlidir. Vücudumuzun fazlaca ihtiyacı olan proteinin bir kısmını tahin helvasından sağlayabiliriz.

Anemi Hastalığına Faydaları

Sağlık uzmanları anemi hastalığının daha çok demir eksikliğinden kaynaklandığını belirtmektedir. Demir açısından oldukça yüksek bir değere sahip olan bu besini, demir eksikliğinin azalması için gönül rahatlığı ile kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Cilt ve Saça Faydaları

Birçok alanda faydalı olan tahin besini tahin helvasında yüksek miktarda bulunmaktadır. Tahin içerisindeki antioksidan içeriği sayesinde cilde de birçok fayda sağlar. Örneğin cildin erken yaşta kırışmasını engeller. Cilt rahatsızlığına sebep olan bakterilerin yok olmasına yardımcı olur. Cilt ve saç sağlığını korur. Bunların dışında içeriğinde bulunan demir ve kalsiyum sayesinde saça da birçok fayda sağlar. İçeriğindeki mineraller sayesinde, saç dökülmesini ortadan kaldırır ve sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlar.

Hücre Sağlığına Faydaları

Tahin helvasının hücreler üzerinde de birçok faydası bulunmaktadır. Bu besin kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çoğalmasını ve gelişmesini sağlamaktadır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller kan hücrelerine oldukça fayda sağlamaktadır. Ayrıca kan hücrelerini koruduğu gibi hasarlı olan hücrelerin yenilenmesine de yardımcı olmaktadır.

Zihin Üzerindeki Faydaları

Birçok alanda farklı faydalar veren bu besin, zihin üzerinde de oldukça faydalıdır. Vücuda enerji sağlayan tahin helvasının zihin açıcı özelliği de bulunmaktadır. Bu sebeple uzmanlarda sıklıkla çocuklarınıza tahin helvası yedirmenizi tavsiye eder. Zihinde açıklık sağlayan bu besin okula giden çocuklar içinde oldukça faydalıdır. Özellikle okul çağında olan çocuklarınıza, okula gitmeden önce kahvaltıda tahin helvası yedirmelisiniz. Bu çocukların dersleri daha iyi bir şekilde kavramasını sağlayacaktır.

Soğuk Algınlığına Faydaları

Tahin helvası C vitaminini de içerisinde yüksek miktarda bulundurmaktadır. Bu sebeple kış aylarında oluşan grip gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Ayrıca gribe yakalanmadan tüketildiği takdirde, gribe yakalanma riskini azaltmaktadır.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.